Realiti hubungan kaum di malaysia

Pergolakan politik seperti rusuhanOps Lalang dibelakangi oleh masalah etnosentris. Tidak dinafikan, suara konservatif lebih lantang menentang agenda perubahan yang pada awalnya diperjuangkan sebagai asas perubahan kerajaan.

interaksi antara kaum di malaysia

Nagathisen Katahenggam is a postgraduate student from Penang at a local university. But we do need funds to support our struggle for Justice, Freedom and Solidarity.

Cabaran terhadap sistem pendidikan negara dalam menyatupadukan etnik di malaysia

Jika Malaysia hendak mengelakkan konflik antara kaum ianya mesti cuba kurangkan perbezaan diantara kaum-kaum tersebut. Kemungkinan kemiskinan dapat di hapuskan di kalangan kaum Cina adalah lebih besar berbanding Melayu dan penduduk pribumi di sabah dan Sarawak. Apa yang berlaku kepada janji untuk memansuhkan hukuman gantung mandatori? Dari awal kemerdekaan, scenario politik Malaysia didukungi dengan pegangan konservatif yang mahukan negara yang lebih teokratik dan golongan sekular yang inginkan Malaysia yang lebih inklusif dan terbuka. Malangnya, reaksi balas dari Barisan Nasional masih cuba untuk menggunakan isu tersebut sebagai landasan politik mereka. So please consider making a donation of whatever amount you can afford to sustain Aliran. But we do need funds to support our struggle for Justice, Freedom and Solidarity. Dari kaca mata pihak konservatif, naratif penguasaan idea-idea liberal dan sekular menerusi parti DAP sedang berlaku. Tetapi jika terdapat di kalangan orang Cina yang miskin yang menunjukkan kebolehan luar biasa, umpamanya mendapat keputusan pepriksaan yang cemerlang, mereka tidak harus diketepikan daripada mendapat bantuan hanya kerana mereka adalah daripada kaum yang lebih kaya. Tidak cukup dengan itu, komen-komen di media sosial pula agak menggusarkan, penuh dengan konotasi rasisme menggambarkan hubungan kaum di Malaysia semakin rapuh. Kepimpinan Melayu, Cina dan India ketika itu bersetuju bahawa perbezaan kekayaan diantara kaum mesti dikurangkan. Bagaimanapun, beberapa aspek perbezaan kebudayaan boleh di jadikan sesatu yang boleh diterimapakai oleh semua kaum. Retorik politik etnosentrisme masih dilihat membelenggu bicara politik Malaysia.

So please consider making a donation of whatever amount you can afford to sustain Aliran. Tetapi, adakah ini menggambarkan realiti masyarakat Malaysia? Benarkah Malaysia berada di ambang Talibanisme?

perpaduan kaum di universiti

Dalam sekelip mata, politik entnosentrik dilihat kembali apabila pihak konservatif dipaparkan sebagai mangsa dan harus bersatu mempertahankan pegangan sendiri. Jika Malaysia hendak mengelakkan konflik antara kaum ianya mesti cuba kurangkan perbezaan diantara kaum-kaum tersebut.

Cabaran kepelbagaian agama di malaysia

Our voluntary writers work hard to keep these articles free for all to read. Daripada kajian yang dijalankan amat jelas bahawa terdapat lebih banyak kemiskinan di kalangan pribumi berbanding kaum Cina. Adat bersaudara, saudara dipertahankan; adat berkampung, kampung dijaga; adat berbangsa, perpaduan bangsa diutamakan. Tidak cukup dengan itu, komen-komen di media sosial pula agak menggusarkan, penuh dengan konotasi rasisme menggambarkan hubungan kaum di Malaysia semakin rapuh. Persoalannya, kenapa agenda reformis yang diuar-uarkan dalam manisfeto Pakatan Harapan sukar pula untuk direalisasikan? Konfrantasi di antara pekerja dan majikan, yang pada dasarnya adalah antara yang kaya dan yang miskin kerap berlaku termasuk di negara-negara bukan berbilang kaumpun. Walaupun masyarakat berbilang kaum Malaysia akan terus berasingan daripada segi etnik kaum, namun Malaysia akan terus aman, berkeupayaan untuk mencapai pertumbuhan ekonomi dan memperlihatkan keharmonian perhubungan antara kaum jika pimpinan negara ini memahami masalah yang terdapat dan mempunyai kemampuan mengurus. Kemungkinan kemiskinan dapat di hapuskan di kalangan kaum Cina adalah lebih besar berbanding Melayu dan penduduk pribumi di sabah dan Sarawak. Adakah Malaysia semakin menjadi pentas konflik konservatif dengan sekularis? Realitinya, Malaysia Baru kekal sebagai satu konsep yang idealistik. Jika kita mahu melihat, kita akan dapati bahawa walau di dalam negara yang mempunyai satu etnik sahaja pun perbezaan di dalam agihan kekayaan akan membawa kepada konflik. Apart from the views expressed in Aliran's media statements and the NGO statements we have endorsed, the opinions in other pieces published here do not necessarily reflect Aliran's official position. Print Kuasa perubahan adalah di tangan rakyat dan aspirasi Malaysia Baru masih boleh direalisasikan jika itu yang rakyat impikan, ujar Nagathisen Katahenggam.

Kita tidak boleh menukar etnik. Persoalannya, kenapa agenda reformis yang diuar-uarkan dalam manisfeto Pakatan Harapan sukar pula untuk direalisasikan?

Cabaran hubungan etnik di malaysia pdf

Bagaimanapun, sejak dari kita tidak melihat berlakunya konflik perkauman yang besar di Malaysia. So please consider making a donation of whatever amount you can afford to sustain Aliran. Tetapi, kuasa perubahan adalah di tangan rakyat dan aspirasi Malaysia Baru masih boleh direalisasikan jika itu yang rakyat impikan. Jika kita mahu melihat, kita akan dapati bahawa walau di dalam negara yang mempunyai satu etnik sahaja pun perbezaan di dalam agihan kekayaan akan membawa kepada konflik. Benarkah Malaysia berada di ambang Talibanisme? Tidak cukup dengan itu, komen-komen di media sosial pula agak menggusarkan, penuh dengan konotasi rasisme menggambarkan hubungan kaum di Malaysia semakin rapuh. Nagathisen Katahenggam is a postgraduate student from Penang at a local university. Namun dengan kemenangan parti Pakatan Harapan menggantikan dominasi Umno dalam kerajaan, wujud persepsi bahawa suara konservatif telah hilang ruang berdasarkan komposisi kaum parti yang berkuasa sekarang. Kita tidak boleh menukar etnik. Kita seharusnya tidak gusar akan retorik konservatif dan sekular yang semakin agresif. Saya yakin jika kita boleh mengurangkan jurang ekonomi diantara rakyat Malaysia mereka tidak akan begitu hiraukan atau begitu tekankan akan perlunya mereka di identifikasikan menurut ketrurunan kaum mereka. Tidak dinafikan, suara konservatif lebih lantang menentang agenda perubahan yang pada awalnya diperjuangkan sebagai asas perubahan kerajaan. Perubahan adalah suatu proses yang konsisten dan berlaku hanya sebagai respons terhadap kehendak rakyat. Daripada kajian yang dijalankan amat jelas bahawa terdapat lebih banyak kemiskinan di kalangan pribumi berbanding kaum Cina.
Rated 7/10 based on 37 review
Download
MASYARAKAT BERBILANG KAUM DI MALAYSIA